Ishrana, a posebno ishrana sportista, je jedna veoma široka, stručana i
kompleksna oblast od izuzetnog značaja za postizanje značajnih rezultata.
Bez mnogo teoretisanja (mada smatramo da je teorija i stručnost veoma važna i da je
ne treba preskakati!!) predstavićemo ovaj problem iz praktičnog ugla i probati da postavimo polaznu tačku za razmišljanje ili uvod u početak sprovođenja procesa koji se
zove kontrola zdrave i sportske ishrane.
Odbojka je veoma brz, dinamičan sport koji
zahteva agilnost, eksplozivnu
snagu, veštinu i koncentraciju i u velikoj meri oslanja
na anaerobni energetski
sistem. (Anaerobni energetski sistem podrazumeva
kapacitet organizma sportiste da stvara energiju u uslovima nedostatka
kiseonika. To je proizvodnja energije tokom kratkih aktivnosti visokog
inteziteta).
Kretanje odbojkaša-ice
podrazumeva, u svim segmentima igre, brze i snažne pokret kojima se ostvaruju
svi tehničko-takmtički elementi igre neophodni za pobedu. Efekti sila koje
proizvode mišići veći su ako je telesna masa manja, te je stoga potrebno
treningom i ishranom uskladiti odnos telesne mase odbojkaša-ice i performanse
njegove muskulature.
Gledajući savremeni, ovaj naš,
domaći život u Beogradu (Srbiji), koji donosi nedostatak vremena,
strpljenja, novca, znanja,….. odrasli, mladi a često i sportisti u ishrani
posežu za “jeftinim”, brzim-instat rešenjima ishrane – obrocima, koji pored
toga što ne odgovaraju potrebama za unosom svih nutritivnih sastojaka utiču na
nekontrolisano povećanje telesne mase.
Prosečan odbojkaš-ica u Beogradu
ima oko 16 godina ide u školu i trenira 3-5 puta nedeljno i najčešće se hrani
kao i svaki prosečan učenik u Beogradu.
U svojoj ishrani učenici često
preskaču obroke, najčešće doručak, pa čak i ručak, nakon čega, do kraja dana,
slede jedan ili čak dva preobimna obroka. Tokom dana se koriste
kratke pauze, školski odmori ili pauze između škole i treninga, za obroke koji
se uglavnom sastoje od nekog oblika brze hrane koji su velike kalorijske
vrednosti i često sadrže veliki broj štetnih sastojak.
Najčešći izvori obroka su:
PEKARE – lisnata testa,
burek, kifle,… gotovo svi proizvodi iz pekara su štetni i nepovoljno utiču na
telesnu težinu (čak i deklarisani proizvodi od zdravog integralnog brašna
najčeće su obojeni proizvodi od belog brašna)
SENDVIČARE – svi oblici sendviča
koji u sebi sadrže razne kombinacije proizvoda koji imaju veliku kalorijsku
vrednost (kečapi, majonezi, sirevi i drugi namazi u kombinaciji suhomesnatim
proizvodima)
ROŠTILJI – razne vrste mesa sa
kombinacijom lepinja, tortilja, somuna … i smućkanim dodacima.
PICERIJE – testenina sa
raznoraznim namazima, dodacima i suhomesnatim proizvodima preko
GRICKALICE IZ PRODAVNICE –
čipsevi i druge razne grickalice, kao i sokovi koji su puni šećera, veštačkih
boja, zaslađivača i ukusa (njagori su gazirani sokovi)
Pozabavimo se malo matematikom!!
UTORŠAK ENERGIJE
Utrošak energije dnevno (prosek) ........ 1400 -1800 kcal (zavisi od pola,
težine i uzrasta)
Trening 1,5h (prosek) ...........................300-600
kcal (zavisi od pola, težine, uzrasta, vrste treninga)
Total (prosek):
......................................2000 kcal
Najčešći brzi obrok učenika:
- Pica parče (150g) - 600 kcal + Koka-kola (0,33 l) – 150 kcal = 750 kcal
- Burek (250g) – 650 kcal + jogurt (0,2 l) – 120 kcal = 770 kcal
- Čips (100g) – 550 kcal + sok (npr. NEXT 0,25 l) – 120 kcal = 670kcal
Slede još:
- obilan obrok ima preko 1000 kcal.
- jedan odbrok kasnije uveče 500-700 kcal
A dodaju se i:
- omiljeni slatkiši učenika, npr. „Plazma sa čokoladom“ 100 g - 462 kcal, crna čokolada „najlepše želje“ 100 g - 555 kcal, ....
- sokovi (Koka-kola (1l oko 500 kcal),....)
- konzumiranje alkohola (jedna đus-votka ili džin-tonik - 150 kcal)
Kada se dodaju još malih
obroka i usputnih drugih grickalica, sokova i slično brzo se premaši potrebnih
2000 kcal. Za 500-1000 kcal i više. Ako taj dan sportista nije imao trening
onda se prekomerni unos povećava za dodatnih 600 kcal.
Na ovaj način se za kratko vreme,
veoma brzo, dobija višak telesne mase koji sportistima otežava ostvarivanje dobrih
sportskih performansi, može izazvati ili biti jedan od uzročnika povrede i generalno
šteti zdravlju.
S’TOGA, ZA POČETAK, A NA KRAJU OVOG POSTA, AKO SU I TVOJE NAVIKE U ISHRANI MAKAR I DELOM LOŠE, POČNI ODMAH DA IZBEGAVAŠ SVE OBLIKE BRZE-ISTANT HRANE KOJE TI SE NUDE!!
Treba izbjegavati prekomjerno unošenje šećera u organizam, tj gazirane napitke i slatke sokove jer poremećuju ph organizma.
ReplyDeletecatering osijek